Ердоган иска да върне 3 млн. души в Сирия

Турският президент снощи бе домакин на колегите си от Русия и Иран

Свят
12:21 - 17 Септември 2019
1501
Ердоган иска да върне 3 млн. души в Сирия

Турция ще работи срещу създаване на "терористичен коридор" по границата със Сирия, където предпочита да има "град за бежанци" и обезопасена зона за връщане на 3 млн. избягали от войната. Това бяха част от акцентите от обръщението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който снощи бе домакин на колегите си от Русия и Иран, Владимир Путин и Хасан Рохани.

В "града за бежанци", който може да се построи по границата, "ние можем да изградим жилищни посещения," обясни Ердоган, имайки предвид сирийската страна на границата.

Жителите на града могат да се занимават със земеделие, да отглеждат плодове и зеленчуци, а мирът и стабилността им могат да бъдат гарантирани от Турция и това ще помогне да се предотврати разделянето на Сирия, заяви Ердоган. Думите му бяха отпратка към коментар на Путин, който настоя, че не може страната да се дели на сфери на влияние.

 

САЩ не мислят така

 

На пресконференция, излъчвана от руски телевизии и цитирана от "Ройтерс", Ердоган обяви и че сирийските бежанци (много от които формално нямат такъв статут в Турция) могат да се завръщат в "обезопасената зона", когато тя бъде формирана окончателно съвместно със САЩ.

Ако зоната се разпростре от турската граница до Дейр аз Зор и Ракка (на десетки километри навътре в Сирия), в нея ще могат да се върнат 3 млн. бежанци, смята Ердоган.

Такава хипотеза засега не съществува в договорките със Съединените щати. Анкара и Вашингтон работят, за да създадат заедно "обезопасената зона", която Турция преди искаше основно за защита от кюрдски бойци (съюзници на САЩ, но смятани от Турция за врагове), а сега опитва да представи като място за завръщане на бежанци. Според Вашингтон тази зона не може да се простира на повече от 10-15 км навътре в сирийска територия.

Думите на Ердоган същевременно отразяват тревогата на турските власти, които според множество публикации принудително връщат сирийци в родината им заради настроения срещу над три и половина милиона бежанци, пристигнали в Турция от началото на войната.

 

Путин: Тръмп обеща да САЩ да напуснат Сирия

 

Путин използва повода, за да напомни на американския си колега Доналд Тръмп (който не бе част от срещата), че той е обещал американските войски да си тръгнат от страната.

Тръмп действително направи това минанала година, но оттогава частично размисли и няма да има изтегляне на целия американски контингент - около 400 души ще останат с мироопазващи цели.

Руският президент отбеляза, че присъствието на войски на САЩ (официално около 2000 души) е незаконно и затова Москва очаква изтеглянето да бъде "осъществено и доведено докрай".

Различията остават

 

Петата среща на Путин, Ердоган и Рохани като част от формата от Астана (повече четете тук), завърши с уверения, че са премахнати "пречките" пред формирането на комитета, който - с участието на сирийския режим, граждански групи и опозиционери - да създаде проект за нова сирийска конституция.

Само част от опозицията обаче приема идеята за такъв комитет, чието формиране бе договорено на организиран от Русия, Турция и Иран конгрес в Сочи. Така съставянето на нова конституция е спорна тема за противниците на президента Башар ал Асад, който, ако отвоюва провинция Идлиб, би могъл формално да се обяви за победител във войната със стотици хиляди жертви.

Обсъждана бе ситуацията именно в Идлиб, където според Ердоган трите страни навлизат в период на "по-голяма отговорност за мира в Сирия". Затова "трябва да имаме по-голяма тежест", каза той. Те обещаха "конкретни стъпки" за деескалация в Идлиб (провинция, в която по принцип, съгласно собствените им договорки, има деескалационна и буферна зона и режимът и бунтовниците биват призовавани да се въздържат от сблъсъци).

Отвъд фразите обаче видимите различия между тях - Русия и Иран подкрепят режима на Асад, Турция умерени опозиционни групировки - останаха и на срещата, отбелязва "Ройтерс".

Така например Ердоган отхвърли риска от възраждане на "Ислямска държава" в Северна Сирия, за който говорят Путин и Рохани (и впрочем Съединените щати). От своя страна президентите на Русия и Иран изобщо не коментираха идеята за зоната за връщане на бежанци в Сирия, за която настоява Ердоган.