Ердоган: Израел надмина Хитлер - уби 14 000 невинни деца в Газа

85% от населението на анклава е разселено на фона на остър недостиг на храна, вода и лекарства

Новини
20:48 - 17 Април 2024
3456
Ердоган: Израел надмина Хитлер - уби 14 000 невинни деца в Газа

Убивайки над 14 000 невинни деца в Газа, Израел вече надмина нацисткия лидер Адолф Хитлер, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

С безусловната подкрепа на Запада Израел извършва кланета както в Газа, така и на Западния бряг, които са срамни белези в човешката история, каза Ердоган на среща на парламентарната групата на Партията на справедливостта и развитието.

Казвайки, че никой не може да постави под въпрос чувствителността на Турция към палестинския въпрос, Ердоган добави, че палестинската кауза е дала нов смисъл на живота му.

„Докато Бог ми дава живот, ще продължа да защитавам борбата на Палестина и ще бъда гласът на потиснатия палестински народ“,

добави Ердоган.

Сравнявайки борбата на палестинската съпротивителна група „Хамас“ с турската война за независимост преди повече от 100 години, Ердоган каза: „Ние сме наясно, че има цена, която трябва да платим, казвайки това.“

Ердоган разказа как преди 15 години на Световния икономически форум през 2009 г. в Давос, Швейцария, той предизвика израелското ръководство и неговото потисничество над палестинците с думите: „Една минута!“, които изключително бързо станаха популярни.

„Когато никой друг не искаше да говори, ние се изправихме и казахме: „Хамас“ не е терористична организация, а съпротивителна група“. Представихме карти в ООН, показващи как

през последните 70 години Израел постепенно окупира земите на Палестина“,

добави той.

„Ние застанахме зад нашите палестински братя и сестри по всякакъв начин, особено в най-трудните времена. Мобилизирахме всички наши ресурси за Палестина, за потиснатия народ на Газа", подчерта Ердоган.

Той повтори решимостта на Турция да защитава смело борбата на Палестина за независимост при всякакви обстоятелства.

След трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, Израел води безмилостна офанзива срещу Газа, в която

беше отнет живота на близо 34 000 души, повечето от които жени и деца, и бяха ранени почти 77 000 души.

Войната на Израел срещу Газа принуди 85% от населението на анклава към вътрешно разселване на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а над 60% от инфраструктурата на Газа беше повредена или унищожена, според ООН.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд. Временно решение от януари нареди на Тел Авив да спре геноцидните действия и да предприеме мерки, за да гарантира, че хуманитарната помощ достига до цивилните в Газа.