Ердоган: Изстъпленията в САЩ са "позор за демокрацията" и "шок за човечеството"

Новини
14:51 - 08 Януари 2021
1151
Ердоган: Изстъпленията в САЩ са "позор за демокрацията" и "шок за човечеството"

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от привърженици на Доналд Тръмп позор, който "шокира човечеството".

Ердоган беше развил близко лично приятелство с напускащия американски лидер и изчака три дни, преди да поздрави Джо Байдън за победата му на президентските избори на 3 ноември.

Но той не отправи удар, за да осъди случилото се в сряда в, както каза Ердоган, "така наречената люлка на демокрацията".

"Това е позор за демокрацията", каза Ердоган пред репортери в Истанбул.

"Надяваме се, че преходът към г-н Байдън на 20 януари ще бъде спокоен и че Америка ще се върне към мир."

Ердоган също изказа съболезнования на семействата на загиналите в насилието.

Отношенията на Анкара с Вашингтон пострадаха от неуспешен опит за преврат през 2016 г. срещу Ердоган, за който той обвинява американски проповедник-мюсюлманин, който Турция неуспешно се опитва да екстрадира.

Но приятелството на Ердоган с Тръмп помогна да се предпази Турция от минали санкции, а също така заглуши критиките на САЩ за влошеното състояние на Анкара в областта на правата на човека.

Коментарите на Ердоган в петък представляват едно от най-силните му отхвърляния до момента от администрацията на Тръмп.

Турското външно министерство публикува по-приглушено изявление късно в сряда, призовавайки САЩ да "преодолеят тази вътрешнополитическа криза по зрял начин".