Ердоган към Путин: Зърнената сделка е мост за мир

Украйна
17:18 - 02 Август 2023
1869
Ердоган към Путин: Зърнената сделка е мост за мир

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова руския си колега Владимир Путин в разговор в сряда, да не ескалира допълнително напрежението. Призивът идва след като Москва удари съоръжения, жизненоважни за доставките на зърно от Украйна, пише Kievpost.

Ердоган беше ключов играч във вече рухналата сделка, която позволи безопасното преминаване на доставките на зърно от Украйна през Черно море, и се позиционира като посредник в конфликта.

Турският лидер каза, че "не трябва да се предприемат стъпки, които да ескалират напрежението във войната Русия-Украина".

Той подчерта значението на сделката със зърно, която нарече "мост за мир", добави службата.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, позволи на Украйна да изнася зърно през своите черноморски пристанища, но приключи миналия месец, след като Москва се оттегли.

Украйна заяви в сряда, че Русия е ударила пристанищната инфраструктура в южния украински регион Одеса, насочвайки се към съоръжения, използвани за износ на зърно след пропадането на сделката, позволяваща доставки от Черно море.

В резултат на нападението са повредени или унищожени зърнени силози и складове, казаха прокурорите.

Ердоган е казал на Путин, че дългосрочното дезактивиране на сделката за зърно "няма да е от полза за никого" и че нуждаещите се страни ще пострадат от поста, според президентството.

Ердоган каза още, че цените на зърното, които са намалели с 23 процента, когато споразумението е в сила, са се увеличили с 15 процента през последните две седмици.

Той обеща, че Турция ще продължи напред с "интензивни усилия" и дипломация за възстановяване на споразумението.

Двамата лидери също така се договориха за посещението на Путин в Турция, според кабинета на Ердоган, но не беше даден график.