Ердоган към Швеция: Действайте срещу тероризма иначе няма членство в НАТО

Турция остро осъди вчера частичното унищожаване на Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм

Новини
21:09 - 21 Юли 2023
1844
Ердоган към Швеция: Действайте срещу тероризма иначе няма членство в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Турция ще действа за ратификация на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, ако Стокхолм си сътрудничи с Анкара в борбата срещу тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО миналата година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, като по този начин изоставиха политиката на неутралност, която водеха през Студената война. Техните кандидатури трябва да бъдат одобрени от всички членове на Алианса.

След като задържа ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО за повече от година,

Ердоган неочаквано се съгласи, след среща на върха в Литва този месец, да предаде решението на турския парламент, когато законодателният орган се събере отново през октомври.

„Работният график на турския парламент ще определи процеса на членство на Швеция в НАТО (ратификацията)“, каза Ердоган пред журналисти по време на полет на връщане от обиколка на страните от Персийския Залив и Северен Кипър, според съобщение на службата му.

„Би било в полза на Швеция, ако предприемe конкретни стъпки за борбата с терористичните организации и за екстрадиция на терористите“, добави турският президент.

Анкара обвинява Стокхолм, че прави твърде малко срещу хората, които Турция възприема като терористи, които са предимно членове на незаконната Кюрдска работническа партия и групата, която Анкара обвинява в организацията на неуспешен преврат през 2016 г., като екстрадицията е ключов препъни камък. 

Върховният съд на Швеция наскоро блокира екстрадицията на двама турски граждани, които според Анкара са част от терористична група.

„Очакваме обещанията да бъдат изпълнени“, каза Ердоган, визирайки споразумението между Турция, Швеция и Финландия, сключено миналата година в Мадрид и насочено към справяне с опасенията на Анкара за сигурността.

Турция остро осъди вчера частичното унищожаване на Корана пред посолството на Ирак в Швеция, но Ердоган не коментира официално инцидента пред журналистите на полета си.