Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

ЕС
17:09 - 09 Май 2024
2282
Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази загриженост относно подкопаването на доверието в европейските ценности, особено в резултат на политиките по време на кризата в Газа. Ердоган подчерта неотложните проблеми с правата на човека и правосъдието по повод Деня на Европа. Думите му предаде Анадолската агенция. 

В реч по случай Деня на Европа на 9 май президентът Ердоган подчерта, че денят не само символизира началото на политическото и икономическо единство на Европа, но също така почита кулминацията на обширни колективни усилия за мир и стабилност в продължение на десетилетия, според изявление, публикувано от Турска дирекция по комуникациите.

„Въпреки това множество предизвикателства като войни, конфликти, терористични актове, незаконна миграция и изменение на климата, както в световен мащаб, така и в нашия непосредствен регион, заплашват реда на европейския континент", смята турският президент. 

„Ескалиращата ислямофобия, ксенофобия и расизъм в целия континент са сред най-големите тревоги както за нашите граждани, живеещи в Европа, така и за имигрантите. Дискриминацията и престъпленията от омраза срещу европейската турска общност стават все по-често срещани“, каза турският президент. 

Ердоган подчерта, че политиката на някои европейски институции и държави по време на кризата в Газа, която доведе до смъртта на 35 000 палестинци, включително 15 000 деца, е подкопала доверието в европейските ценности.

„Тъй като кризите, конфликтите и войните, засягащи Европа и споделената ни география, остават неразрешени, поставянето под въпрос на тези ценности ще продължи да нараства“, добави той.

В настоящия геополитически пейзаж той призова Европа да даде приоритет на приобщаващи, ориентирани към сътрудничество и справедливи политики в по-широкия европейски регион и средиземноморския басейн, подчертавайки тяхното значение за бъдещето на континента.

„В този критичен момент, когато инерцията на политиката на разширяване се увеличи, е крайно време нашата страна и ЕС да засилят сътрудничеството във всички области, включително преговорите за присъединяване, които формират основата на нашите отношения, и да ги заздравим на по-здрава основа", каза Ердоган. 

Президентът също предупреди ЕС, че Турция няма да се поколебае да използва стратегическата си мощ срещу политики на изключване, които засягат както Анкара, така и ЕС.