Ердоган награди наши спасители за помощта след земетресенията

Топ
17:24 - 25 Април 2023
2107
Ердоган награди наши спасители за помощта след земетресенията

На специална церемония в президентския дворец в турската столица Анкара президентът Реджеп Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасителните операции след тежките земетресения през февруари.

От българска страна отличие получи инспектор Петър Петров, началник сектор "Специализирани оперативни дейности" в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Той представлява българските спасители, които помогнаха за спасяването на турски граждани, след като страната ни първа се отзова със съдействие за югозападната ни съседка. 

Инспектор Петров е придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Те занимаха за Анкара с пореден пакет помощ за пострадалите от разрушителното земетресение - палатки, одеяла и генератори. 

В рамките на визитата Демерджиев ще се срещне с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото ще обсъдят охраната на общата граница. 

"България участва с най-много жива сила и помощи. Ние сме се заявили, като Турция периодично поставя искания в рамките на поставения механизъм за помощ. Отговаряме на тях в рамките на възможностите ни до степен, в която да не накърняваме нашия капацитет за защита от бедствия и аварии. Този жест на помощ се оценява изключително високо и мисля, че беше ключов за подобряване на отношенията между двете държави", коментира Демерджиев пред журналисти на летище "Враждебна" преди да отпътува за Анкара.