Ердоган наруга Австрия заради солидарност с Израел

По-рано турският президент обвини Израел в "отвратителни атаки срещу джамията Ал-Акса”

Крими
14:50 - 18 Май 2021
1483
Ердоган наруга Австрия заради солидарност с Израел

Австрийското федерално министерство по европейските и международните работи е привикало турския посланик Озан Джейхун, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган наруга Виена за издигане на израелското знаме над правителствени сгради в знак на солидарност на фона на военните действия в Газа, съобщи министерството, цитирано от местните медии.

"След тези абсурдни изявления на президента Ердоган, турският посланик беше привикан в министерството на външните работи през първата половина на деня, за да му бъде предадена ясно позицията на Австрия", уточниха от ведомството.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви в изявление, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде уреден "с пяна на устата".

"Хамас е терористична организация", каза министърът и добави, че като атакува правителства, включително австрийското, които в лицето на терора са на страната на Израел, турските политици отново показват "ужасяващото си възприемане на закона". "Вместо да добавяме масло в огъня, ние спешно призоваваме Турция да допринесе за деескалацията".

По-рано турският президент обвини Израел в "отвратителни атаки срещу джамията Ал-Акса", едно от най-светите места в исляма, заявявайки, че израелските власти са провокирали неотдавнашния кръг на напрежение в региона.