Ердоган натиска Мелони да признае Палестина

Двамата обсъдиха и двустранните отношения, кланетата на Израел в палестинските територии, както и регионални и глобални проблеми

Свят
18:37 - 29 Май 2024
2181
Ердоган натиска Мелони да признае Палестина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда днес, че Италия ще заеме "справедлива позиция“ подобно на Испания, Ирландия и Норвегия и ще признае палестинската държавност, съобщи Анадолската агенция. В телефонен разговор Ердоган каза на италианския премиер Джорджа Мелони, че би искал Рим да бъде "от правилната страна на историята“, съобщи Дирекцията за комуникации на Турция в платформата "Екс".

Двамата обсъдиха и двустранните отношения, кланетата на Израел в палестинските територии, както и регионални и глобални проблеми, отбелязва Анадолската агенция.

"Трябва да се увеличи натискът, за да се спрат бруталните атаки на Израел срещу Палестина и да се принуди израелската администрация да спазва международното право“, заяви Ердоган, цитиран от дирекцията. Подчертавайки важността на осигуряването на незабавно постоянно прекратяване на огъня в Газа, турският президент каза, че приоритет на Анкара е освобождаването на пленници и задържани и непрекъснатото доставяне на хуманитарна помощ в Газа.

Във вторник Норвегия, Испания и Ирландия официално признаха Палестина като държава, в рамките на ход, който испанският премиер Педро Санчес определи като "историческо решение".

Повече от 36 100 палестинци, предимно жени и деца, бяха убити и около 80 000 бяха ранени на фона на масово унищожение и недостиг на стоки от първа необходимост при израелската атака срещу ивицата Газа. Атаките тласнаха 85 процента от населението на Газа към вътрешно разселване на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, докато 60 процента от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена, според ООН, отбелязва Анадолската агенция.

Израел е обвинен в "геноцид" от Международния съд, който нареди на Тел Авив да гарантира, че силите му не извършват актове на геноцид и да предприемат мерки, за да гарантират предоставянето на хуманитарна помощ на цивилни в Газа, пише БТА.