Ердоган: Никой от пострадалите няма да остане на улицата

Свят
15:18 - 08 Февруари 2023
1231
Ердоган: Никой от пострадалите няма да остане на улицата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на неговото правителство е да възстанови за една година южния регион Кахраманмараш, епицентърът на смъртоносното земетресение от понеделник.

"Никога не можем да позволим на нашите граждани да останат на улицата", каза Ердоган в сряда по време на посещение на зона за спешна помощ, създадена от агенцията за управление на бедствия на страната.

"Нашата държава използва всички свои ресурси на AFAD (турската агенция за управление на бедствия) и общините. Ще продължим да го правим", подчерта Ердоган.

Ердоган също така призна, че правителството е "имало проблеми" с разчистването на блокираните пътища и снабдяването с природен газ на градовете и хуманитарните работници, което е попречило на спасителите да стигнат до рухналите сгради, за да извадят оцелелите. Той обаче посочи, че ситуацията вече е "под контрол".

 Студеното време в Турция и Сирия усложни търсенето на оцелели, тъй като минусовите температури увеличават риска от хипотермия за онези, които са останали под развалините.