Ердоган няма да размени Ф-16 за Швеция в НАТО

Новини
14:11 - 01 Февруари 2023
1636
Ердоган няма да размени Ф-16 за Швеция в НАТО

Турция ще избере друг вариант, ако Конгресът на САЩ наложи условия за продажбата на изтребители Ф-16, които Турция иска да купи, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от в. „Хюриет дейли нюз“.

Коментирайки твърденията, че евентуална сделка за Ф-16, която изисква одобрението на американския Конгрес, може да постави като условие одобряване от страна на Турция на кандидатурите за членство в НАТO на Швеция и Финландия, Калън каза, че „ние също чуваме за предварителни условия на Конгреса за програмата за Ф-16. Информирани сме, че няма подобно искане или желание на администрацията“.

„Ако някои сенатори, като (Боб) Менендес например, постави това като условие в Конгреса, но успоредно с това

отговорят положително на искането на Гърция за Ф-35, те ще загубят неутралната си позиция в рамките на алианса“,

отбелязва Калън по време на дипломатическо събитие в Анкара вчера.

Ако одобрението на кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия бъде представено като предварително условие, това е „неприемлива ситуация за Турция“, добави той.

„Изключено е да предприемем каквито и да било стъпки въз основа на това.

Ако администрацията или Конгресът на САЩ поставят предварителни условия по този въпрос и възприемат такъв подход, ние ще продължим по своя собствен път"“, заяви той.

По искане на турското правителство в края на 2021 г. Анкара и Вашингтон договориха продажбата на 40 нови изтребителя Ф-16 и 79 комплекта за модернизация, след като Турция беше изключена от съвместната програма за изтребители от пето поколение Ф-35 заради разполагането на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Процесът очаква одобрението на Конгреса, който ще вземе решение и за продажбата на изтребители Ф-35 на Гърция, отбелязва изданието.