Ердоган: Няма да забравим Сребреница

Балкани
14:25 - 11 Юли 2024
1916
Ердоган: Няма да забравим Сребреница

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече избиването на над 8000 мюсюлмански мъже и младежи в Сребреница през 1995 г. "черно петно в историята на човечеството" и заяви, че не бива да се допусне Сребреница да бъде забравена, за да се предотвратят подобни зверства в бъдеще където и да било по света, предаде БТА, цитирайки турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Ердоган изпрати видеопослание на възпоменателната церемония по случай отбелязваната днес годишнина от събитията.

"Днес честваме 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница, който е черно петно в човешката история", каза турският президент и добави: "Няма да забравим Сребреница и няма да позволим тя да бъде забравена, за да не се повтори подобно зверство никъде по света".

Президентът пожела търпение на семействата на загиналите, "чиято болка се подновява на всеки 11 юли".

Ердоган свърза темата и със събитията в Газа, където, по думите му "палестинският народ е подложен на жестокост, подобна на тази в Сребреница".

Той напомни за резолюцията, чийто съавтор е Турция, приета на 23 май от Общото събрание на ООН, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница. 

"Вярваме, че тази резолюция трябва да послужи за пример, за да не се повтаря никъде по света тъмнина, подобна на геноцида в Сребреница. Въпреки това палестинският народ в Газа и окупираните палестински територии е подложен на жестокост, подобна на тази, която се случи в Сребреница преди 29 години. Международните институции и организации само наблюдават избиването на около 40 хиляди невинни хора, включително 16 хиляди деца, точно както преди 29 години", каза той.

В същото време Ердоган изрази увереност, че "отговорните за варварството в Газа рано или късно ще бъдат подведени под отговорност пред международното право, точно както в Сребреница". 

"Ние, Турция, ще продължим да правим всичко възможно, за да възтържествува правосъдието и да бъде понесена отговорност от извършителите на клането", заяви той.

Според турския лидер поддържането на траен мир и стабилност в Босна и Херцеговина изисква въздържане от всички видове език на омразата и усилия за разпространяване на културата на мир, толерантност и помирение.

"Искрено желаем да надделее вътрешното помирение, което да обхване всички сегменти на Босна и Херцеговина. Всички трябва да помнят, че никой няма да спечели от конфликтите и напрежението", заяви той и подчерта турската "безусловна подкрепа за териториалната цялост, политическото единство и суверенитета на Босна и Херцеговина".