Ердоган очаква Путин в Турция през април

Русия
11:28 - 30 Март 2023
1063
Ердоган очаква Путин в Турция през април

Руският президент Владимир Путин може да посети Турция на 27 април за откриването на първия ядрен реактор в страната, построен от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Може би има възможност г-н Путин да дойде на 27 април или можем да се свържем онлайн за церемонията по откриването на АЕЦ "Аккую", отбеляза той.

Вчера стана ясно, че на 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи енергоблок на АЕЦ "Аккую", с което съоръжението официално ще стане ядрен обект.

В понеделник Кремъл отрече новини в турски медии, че Путин планира да посети Турция.

В събота Кремъл съобщи, че руският президент и Ердоган са обсъдили по време на телефонен разговор успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на АЕЦ "Аккую".

Проектът за 20 милиарда долара за изграждане на четири ядрени реактора ще позволи на Турция да се присъедини към малкия клуб на страните с гражданска ядрена енергия.

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект и с участието на изпълнители от Русия, като се планира изграждането на първия блок да приключи тази година.

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г. Очаква се, след като заработи с пълен капацитет, АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10% от потреблението на електроенергия на страната.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна, което предизвика възмущението на Кремъл. Турция обаче не е страна по Римския статут, който създаде МНС.