Ердоган отвързал тихомълком емигрантите към Европа

Топ
15:20 - 06 Ноември 2020
19188
Ердоган отвързал тихомълком емигрантите към Европа

Ердоган отвърза тихомълком емигрантите към Европа - по цялото протежение на българската граница с Турция се забелязва безпрецедентен наплив на бежанци от страните от Близкия и Среден изток, съобщава "Биволъ". Според сайта цели бежански лагери на територията на Турция са освободени да преминават границата с България на път за Западна Европа.

От Резово до Свиленград през последните 2 седмици незаконните влизания на българска територия се били увеличили в пъти, а турската страна била вдигнала всички свои части по охрана на границата с България. Това на практика е осигуряване на безпрепятствен достъп за бежанците - те свободно могат да влязат на българска територия, пише в статията. На наша земя те се изправят пред телената ограда, която обаче не представлява никаква реална пречка.

Бежанците са предварително инструктирани от водачите си и са снабдени с всички необходими инструменти за преодоляване на оградата – резачи, стълби и копачи.

Някои от групите минавали в Гърция и оттам на зелена граница влизали в България, сочат данните. От Гърция към България няма никакво препятствие, нито телена ограда. В момента били мобилизирани на пълна степен Гранична полиция и жандармерията. Официалните институции обаче мълчат.

Според "Биволъ" само преди дни е била заловена поредната група от 12 души мъже, преминали границата с Турция, южно от от гр. Средец. Бежанците са заловени от граничните полицаи на наша територия. Този случай, както и много други обаче не бил отбелязан в информационния бюлетин на МВР. 

Тези които влизат у нас, преодоляват много лесно изградената телена ограда, като или я режат, или я прескачат със сгъваеми стълби. На практика оградата изобщо не може да спре нарушителите на границата, но е едно нелепо и дори вредно съоръжение, споделят местните хора.

Самата ограда бе построена на колосална средна цена от около 500 €  за линеен метър и струваше над 200 млн. лв.

В момента в България нахлували предимно бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан.

Началото на увеличения наплив съвпада с крайното изостряне на отношенията между Турция и Франция и оттам с целия ЕС. Анализаторите сочат, че последните кървави терористични атентати във Франция и Австрия са именно провокирани от радикалната риторика на турския лидер Реджеб Ердоган, който разпалва настроения за “Джихад” срещу Европейския съюз и конкретно Франция в мюсюлманския свят. От 5 години Президентът на Турция отправя периодични заплахи, че ще пусне 3.6 млн. бежанци на територията на ЕС. 

Телено съоръжение по границата с Турция в Странджа планина