Ердоган озапти една от най-влиятелните жени в турската политика

Съдът нареди Джанан Кафтанджъоглу да прекрати политическата си дейност за 5 години

Свят
15:29 - 16 Май 2022
3395
Ердоган озапти една от най-влиятелните жени в турската политика

Турското правосъдие постанови една от най-влиятелните жени в турската политика Джанан Кафтанджъоглу, окръжен председател на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), да прекрати политическата си дейност и издаде присъда затвор от четири години и 11 месеца, тъй като тя бе призната за виновна по няколко обвинения, включително за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Може да се каже дори, че през последните няколко години смелата и харизматична Кафтанджъоглу е дамата с най-голямо влияние в турската политика, изместваща дори лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер. 

Слабоизвестен факт е, че Кафтанджъогу до голяма степен стои зад победата на изборите на НРП за кмет в Истанбул през 2019 г., когато спечели кандидатът на кемалистката формация Екрем Имамоглу. На практика Кафтанджъоглу бе „архитектът“ на победата на кемалистката формация в най-големия турски град. Имамоглу спечели кметския пост още на изборите през март 2019 г., но управляващата ислямистка партия оспори вота и през юни се състояха нови избори, на които Имамоглу спечели с още по-голяма преднина.

Победата в най-големия турски град бе изключително значително събитие, защото дори Ердоган бе казал, че „който спечели в Истанбул, печели в цяла Турция“. 

В родината си Кафтанджъоглу е призната за „ключово действащо лице“ в борбата срещу политиката на Парията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Освен това тя се превърна в символ на промяната в основната турска опозиционна партия, в която досега доминираща роля имаха мъжете, пише БТА. 

Кафтанджъоглу, родена през 1972 г., кара мотор, има леви възгледи и е известна феминистка и поддръжничка на ЛГБТ-организации. Завършила е медицина. 

Тази седмица турският Касационен съд потвърди присъдата затвор за окръжната председателка на НРП в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу. Съдът  потвърди присъдата от 4 години и 11 месеца и 20 дни затвор за Кафтанджъоглу. Тя е призната за виновна по обвинения в „обида на турския президент“, „публична обида на Република Турция“ и „пропаганда в полза на терористична организация“. Всъщност обвиненията срещу Кафтанджъоглу са повдигнати заради нейни туитове от 2013 и 2014 г., но трябва да се отбележи, че дела са заведени едва през 2018 г., когато става окръжен председател на НРП в Истанбул. Преди това съдържанието на туитовете й не е подразнило особено никого. 

След обявяването на решението на Касационния съд лидерът на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу отправи призив към симпатизантите на формацията да се съберат пред централата на партията в Истанбул в подкрепа на окръжната председателка на НРП. 

„Зад Джанан стоят много хора“, каза в четвъртък Кълъчдароглу, който направи изявление пред централата на НРП, където бяха и самата Джанан Кафтанджъоглу, както и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Нов живот е на път да започне за хората на тази страна. Ние ще създадем държава, в която хората могат да живеят свободно. „Ердоган, когато погледнем към небето, знаем, че всичко ще върви по-добре въпреки теб“ и тази жестокост ще приключи, а мирът и спокойствието ще се върнат в тази страна. Цял един народ стои зад Джанан, а вие се опитвате да накажете тези хора. „Волята на хората, които подкрепят Джанан, е по-голяма от теб“. Ние никога няма да направим крачка назад пред жестокостта на потисника. Справедливостта ще дойде в тази страна, каза Кълъчдароглу.

Броени часове по-късно - рано сутринта в петък, в централата на НРП в Истанбул започна извънредно заседание на Изпълнителния съвет на партията във връзка с решението на Върховния касационен съд по делото по делото срещу Кафтанджъоглу.

Окръжният ни председател в Истанбул продължава да изпълнява задълженията си. Дори да трябва да влезе в затвора, дори да й е забранена политическата дейност - Кафтанджъоглу за нас пак ще остане окръжен председател на НРП, каза развълнувано след заседанието Кълъчдароглу, цитиран от опозиционния в. „Джумхуриет“.

Кълъчдароглу обяви и че на 21 май в Истанбул ще бъде организиран митингът „Гласът на народа“, който първоначално се планираше да се състои в Бурса. На митинга, който ще започне в 18:00 ч. в квартал Малтепе, ще се говори за проблемите, свързани с галопиращата инфлация и икономическата криза, за бедността и несправедливостта и най-вече отново ще бъде обявена подкрепата на поддръжниците на кемалистката формация срещу решението на съда за Кафтанджъоглу.

Междувременно проправителственият в. „Йени акит“ писа на първата си страница миналата седмица, че „престъпленията на Кафтанджъоглу не са политически, а са морални“.

Изданието посочва, че с груби изказвания, съдържащи ругатни, тя е обидила турския президент, семейството му, държавата и религиозни представители. Вестникът публикува и част от туитовете й от 2013 и 2014 г., окачествени от изданието като „отвратителни“, а в един от тях Ердоган (по онова време премиер) е окачествен от нея като „крадец“.

„Това не е наказание, това е предизборен ход“, гласеше заглавието на опозиционния в. „Миллиет“, поместено на първата му страница (парламентарни и президентски избори е планирано да се състоят в Турция през юни 2023 г.). 

Друг опозиционен в. „Айдънлък“ писа, че „Добра партия“ на Мерал Акшенер и прокюрдската Демократична партия на народите са обявили подкрепата си за Кафтанджъоглу. 

Впоследствие бе съобщено, че всички лидери на шестте опозиционни партии в Турция, обединили се за общи действия за връщане към парламентарна система на управление, са подкрепили Кафтанджъоглу (сред тях са Кълъчдароглу и Акшенер).

Безусловната си подкрепа за Кафтанджъоглу и остри критики към турското правосъдие изразиха също така лидерът на Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) Али Бабаджан, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

Засега не е ясно дали Кафтанджъоглу ще влезе в затвора, тъй като тя е съдена за нейни публикации от преди девет години.

Тя обаче е поредният турски опозиционен политик, осъден на затвор, наред с депутата от НРП Енис Бербероглу и лидера на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ. Присъди, срещу които се противопоставят редица западни страни и правозащитни организации.  

С решението за прекратяване на политическата дейност на влиятелната Кафтанджъоглу обаче се нанася силен удар на основната опозиционна сила в Турция.