Ердоган пита Мъск: Къде е жена ти?

Нека следващият завод на "Тесла" е в Турция, подкани президентът на югоизточната ни съседка

Новини
21:53 - 18 Септември 2023
8543
Ердоган пита Мъск: Къде е жена ти?

Седмата фабрика на “Тесла” да бъде изградена в Турция - това предложение отправи турският президент Реджеп Ердоган към собственика на компанията Илон Мъск.

Двамата се срещнаха през уикенда в Турската къща - 36-етажен небостъргач, разположен в Манхатън, Ню Йорк, съобщи Анадолската агенция. Милиардерът отиде на срещата с малкия си син Х, което беше повод за коментар от турския лидер, който е в САЩ за Общото събрание на ООН.

“Къде е жена ти?” - попитал Ердоган.

“О, тя е в Сан Франциско”, отговорил му шефът на “Тесла” и “СпейсЕкс” и пояснил, че са разделени, като предимно той се грижи за сина си.

Х е едно от трите деца, които Мъск има с поп певицата Граймс. Двамата периодично се събират и разделят.

По време на срещата в Ню Йорк Ердоган изтъкнал пред Мъск технологичния напредък на Турция, включително планове за дигитализиране на държавни услуги и засилване на развитието на изкуствения интелект.

По негови думи страната можела да си сътрудничи в бъдеще и със “СпейсЕкс” предвид предприетите стъпки за развитие на турската космическа програма. Ердоган отбелязал и успеха на Анкара в производството на безпилотни летателни апарати “Байрактар” TB2. Използвал момента да покани милиардера на “Технофест”, който ще се проведе в Измир по-късно този месец.

Най-богатият човек на света отговорил на Ердоган, че много турски доставчици вече работят с “Тесла” и че Турция е сред основните кандидати за следващата фабрика. В отговор на предложението на президента за сътрудничество със сателитната услуга “Старлинк” на “СпейсЕкс”, както и в областта на изкуствения интелект Мъск заявил, че иска да работи с турските власти за получаване на необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги в страната.

Ердоган не е първият световен лидер, който ухажва изпълнителния директор на “Тесла”, пише европейското “Политико”. Франция, Испания и Италия също изразяват интерес да имат фабрика на “Тесла” на своя територия.

По-рано тази година Мъск каза, че планира да избере мястото за новата фабрика на “Тесла” до края на 2023 г. Засега обаче Европа сякаш не е толкова привлекателна за него. Той по-скоро проявява интерес към Индия, където да произвежда електрическите си коли.

САЩ и Русия ще предложат разширяване на Съвета за сигурност на ООН. Това стана ясно в първия ден от срещата на световните лидери по случай 78-ото общо събрание на организацията. То се провежда в Ню Йорк от 18 до 22 септември и е първото след края на COVID пандемията. Българската делегация е водена от президента Румен Радев. Част от нея е и вицепремиерката Мария Габриел.

В отделни изявления, независими една от друга двете държави обявиха необходимостта от реформи в структурата на съвета. Междувременно експерт на ООН отчете, че ситуацията с правата на човека в Русия значително се е влошила, откакто тя нахлу в Украйна през февруари миналата година.

На фона на пристигането на делегати от цял свят непосредствено преди започването на събранието близо 75 хиляди екоактивисти се събраха в Ню Йорк на протест, призовавайки за спешни действия срещу изменението на климата.