Ердоган погазва Конституцията за да е президент

Опозиционният Национален алианс твърди, че настоящият президент няма право да се кандидатира на президентските избори в средата на май, защото върховният закон в Турция казва, че едно и също лице може да бъде избирано за президент само два пъти

Балкани
23:00 - 29 Януари 2023
5083
Ердоган погазва Конституцията за да е президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията на опозиционния политически алианс, че няма право да се кандидатира на следващите президентски избори, защото вече е бил избиран два пъти – през 2014 и 2018 г., съобщи „Хюриет дейли нюз“.

„Турция премина към нова система на управление на изборите през 2018 г. Това означава, че (системата) е била нулирана. По логиката и според закона президентът, избран през 2018 г., е първият президент по новата система“, каза Ердоган на събрание в егейския окръг Денизли в събота.

Опозиционният Национален алианс твърди, че настоящият президент няма право да се кандидатира на президентските избори в средата на май, защото конституцията казва, че едно и също лице може да бъде избирано за президент само два пъти. Ердоган разкритикува опозицията, че издига неоснователни аргументи, като каза: „Ето, като виждат, че не могат да намерят (свой) кандидат, атакуват моята кандидатура“.

„Аз съм президент от четири и половина години. Къде бяхте през това време? Защо не казахте всичко това преди? Допълнената конституция с гласа на народа през 2017 г. е толкова ясна, че не оставя поле за колебания (за моята кандидатура)“, заяви той.

Ердоган ще се яви на изборите като общ кандидат на Републиканския алианс, който се състои от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие. Опозиционният Национален алианс тепърва започна вътрешни консултации за издигане на кандидат, който да се изправи срещу Ердоган.