Ердоган посети границата със Сирия

Актуални новини
09:43 - 04 Ноември 2019
1141
Ердоган посети границата със Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган инспектира Съвместния оперативен център на сирийската граница в окръг Шанлъурфа и заяви пред света решимостта на Турция за операция "Извор на мира", съобщава в. "Дирилиш постасъ", цитиран от БТА.

В качеството си на върховен главнокомандващ Ердоган се запозна на място с дейностите по борбата с тероризма и с установяването на зона за сигурност в Сирия. Заедно с него на инспекцията присъстваха министърът на националната отбрана Хулуси Акар и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Президентът се осведоми за операция "Извор на мира" и използва случая, за да отхвърли за пореден път критиките на Запада към Турция заради офанзивата й в съседна Сирия. "Йени шафак" отбелязва, че при посещението си в окръг Шанлъурфа президентът е посетил семейството на деветмесечното сирийче, убито на 10 октомври в турския град Акчакале при минометен обстрел от Сирия, извършен, както се предполага, от Силите за защита на народа (СЗН). /СЗН са разглеждани от Турция като терористична групировка, разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на близо 40 хиляди души, бел.ред./

"Върховният главнокомандващ е на сирийската граница", гласи заглавието по темата на в. "Милят".

Вестникът напомня, че вчера, в деня на посещението на Ердоган в Шанлъурфа, се навършиха 17 години от изкачването на партията на Ердоган на власт в Турция.

"Оставихме зад гърба си 17 години от пътя, който започнахме, заявявайки: "Всичко в името на Турция". Днес със същото вълнение и вяра вървим към целите за 2023, 2053 и 2071 година. Всички заедно и за много години ПСР", пожела президентът на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Под лидерството на Ердоган Турция свали всички маски - от САЩ до Европа", пише "Милят".

"От 3 ноември 2002 до днес Турция преживя цяла ера под управлението на ПСР и лидерството на Ердоган", посочва още изданието, според което през последните 17 години Турция се е издигнала "от страна, която получава нареждания, до страна, която сама предприема действия"