Ердоган посредничи за удължаването на зърнената сделка. Ще успее ли?

На 17 юли Русия спря участието си в сделката, която подписа миналия юли заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекъснат от началото на руско-украинската война през февруари

Новини
09:40 - 22 Юли 2023
2342
Ердоган посредничи за удължаването на зърнената сделка. Ще успее ли?

Прекратяването на черноморската зърнена сделка, както беше обявено тази седмица, ще удари тежко по много начини, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, добавяйки, че Турция вече работи, за да се предотврати това, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

„Прекратяването на черноморската зърнена инициатива ще има редица (вредни) последствия, вариращи от повишаване на световните цени на храните в някои региони до глад и след това нови миграционни вълни. Ние не се колебаем да поемем инициативата, за да предотвратим това“, каза Ердоган пред репортери вчера в президентския самолет на връщане от обиколка на три държави в Персийския залив.

„Вярвам, че чрез задълбочено обсъждане на въпроса с (руския президент Владимир) Путин, ще гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие“, добави той, намеквайки за уникалната роля на Турция като страна в добри отношения както с Русия, така и с Украйна, което й помогна първоначално да сключи сделката заедно с ООН.

На 17 юли Русия спря участието си в сделката, която подписа миналия юли заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекъснат от началото на руско-украинската война през февруари. При подновяването обаче на сделката през предходните месеци Москва се оплака, че руската част от споразумението не се изпълнява.

Ердоган каза, че Путин има очаквания от западните страни относно зърнената сделка, и добави: „Западните страни трябва да предприемат действия в това отношение“.

Благодарение на сделката повече от 33 милиона тона зърно бяха изпратени от украинските пристанища, предотвратявайки световна криза с изхранването, каза Ердоган и допълни: „Продължаването на такава жизненоважна инициатива по отношение на нейните резултати е в полза на човечеството.“

Ердоган отрече слуховете, че значението на Турция в посредничеството между Русия и Украйна е намаляло.

„Напротив, в момента поддържаме отношенията си с Русия. Както външният министър Хакан (Фидан), така и ръководителят на (Националната разузнавателна организация) MIT Ибрахим (Калън) продължават преговорите си", добави Ердоган.

Турският президент каза, че може скоро да проведе телефонен разговор с Путин, без да чака евентуалната среща през август.

Ердоган беше споменавал, че се очаква Путин да посети Турция през август, за да обсъди двустранните отношения и регионалните въпроси, включително черноморската сделка за зърно.

„Русия също има някакви очаквания. Ако те бъдат отчетени, Русия е за активно функциониране на този зърнен коридор", добави той.

Турция ще използва всичките си дипломатически инструменти, за да се увери, че черноморската зърнена сделка ще бъде възобновена, каза Ердоган и добави: „Беше постигнат консенсус, който служи на човечеството в условията на война, и ние ще направим всичко възможно да го запазим“.

Ердоган отбеляза с надежда: „Вярвам, че ще гарантираме продължаването на черноморската зърнена инициатива без протакане на процеса“.

Турция, международно възхвалявана за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят продължаващата над 500 дни война чрез преговори.

По повод на тазседмичната си обиколка в три държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ - Ердоган каза, че регионалните проблеми трябва да се решават чрез регионално сътрудничество.

„В това отношение се споразумяхме да продължим нашите консултации и координация по регионалните въпроси“, добави той.

Турция навлезе в нова ера в двустранните си отношения със Саудитска Арабия, каза Ердоган, добавяйки, че Анкара е засилила сътрудничеството си с пет споразумения, които подписа с Рияд.

Турция и Катар отбелязаха 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, каза Ердоган и добави, че се е съгласил с катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани да продължи да разширява „отличното“ сътрудничество в различни области.

По време на посещението си в ОАЕ Ердоган каза, че Анкара и Абу Даби са подписали общо 13 сделки на стойност 50,7 милиарда долара.

Съществува значителен потенциал между Турция и ОАЕ в областта на търговията и инвестициите, каза Ердоган и добави: „Със съвместното споразумение, което подписахме, издигнахме нашите отношения до нивото на стратегическо партньорство. Създадохме механизъм за стратегически съвет на високо ниво. Със създаването на механизма ние предоставихме платформа, където можем да обсъждаме въпроси от нашия дневен ред на най-високо ниво.“

По време на посещението в Персийския залив бяха подписани „най-големите" договори за износ на отбранителна и авиокосмическа техника в историята на Турция, каза турският президент.

„Всички тези споразумения, освен паричния им аспект, са знак за доверието на страните от Персийския залив в икономиката и промишлеността на Турция“, добави той.