Ердоган празнува завладяването на Константинопол

Президентът подчерта, че това събитие променя хода на световната история

Новини
11:19 - 30 Май 2019
2736
Ердоган празнува завладяването на Константинопол

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза подобаващо 556-годишнина от падането на Константинопол. Градът на Босфора е превзет от османските турци на 29 май 1453 г. и това се превръща в едно от знаковите събития, разтърсили европейския християнски свят.

Ердоган приветства султан Мехмед II Фатих, чиято армия е превзела някога непристъпния християнски град и столица на Византийската империя за повече от 1000 години. "Нека султан Мехмед II и неговата армия почиват в мир", написа президентът.

Държавният глава подчерта, че завладяването на Константинопол променя хода на световната история, защото пътищата на Изток към богатите пазари на Азия се затварят и се стимулират Великите географски открития, извършени от западноевропейските монархии на Запад – Испания и Португалия, а впоследствие към тях се присъединяват Англия, Холандия и Франция.
Константинопол официално е преименуван на неговото съвременно турско име Истанбул през 1930 г.

Градът носи името на римския император Константин Велики, избрал го за място на новата си столица. В строителството му участват над 1 милион роби и колонати. 

До превземането му Константинопол е считан за непревземаем, издържал множество обсади от българи, араби, турци и др. През 1453 г. идва и финалната обсада над града. Султанът Мехмед II построява крепостта Румелихисар близо до града, откъдето се спира достъпът до Черно море. Тактически са спрени и всякакви връзки на града с останалия християнски свят. Въпреки това обаче, нито една европейска държава не оказва помощ на страдащата византийска столица. Срещу колосалната турска армия, състояща се от близо 150 000 души, император Константин XI Палеолог успява да събере едва 7500 войници, повечето от които не са дори византийци.

В нощта на 28 срещу 29 май 1453 година Мехмед II дава заповед за последната атака срещу Константинопол. Първите две вълни от атакуващи, на нередовните и анадолските части са отбити; тогава Мехмед дава заповед еничарите, елитните части на османската армия, да атакуват. Това бил и краят на града и на византийската империя.

На 30 май 1453 г., в 8 часа сутринта, Мехмед II, получил прозвището „Завоевателя“, влиза в града и се моли за първи път в църквата „Света София“, след което по традиция следва тя да бъде превърната в джамия. Превземането на Константинопол се увенчава с необуздани зверства на победителите: султан Мехмед ІІ разрешава на армията си три дни и нощи да мародерства в града. След това султанът заповядал да не се извършват повече разрушения в превзетия град, тъй като взема решение тук да премести столицата си.