Ердоган призовава за засилване на връзките с ЕС

ЕС
13:27 - 19 Юни 2023
1430
Ердоган призовава за засилване на връзките с ЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е подчертал значението на засилването на сътрудничеството между Европейския съюз и Турция за успешното справяне с регионалните предизвикателства, предават турските медии.

По време на телефонния разговор, състоял се през уикенда, Ердоган е изтъкнал значението на справедливото отношение и подкрепата на Брюксел за перспективата за пълноправно членство на Турция в ЕС.

Урсула фон дер Лайен е поздравила Ердоган по повод победата му на президентските избори в Турция.

Фон дер Лайен написа в профила си в Туитър, че с Ердоган са се договорили да работят за засилването на сътрудничеството между ЕС и Турция. Лидерите са обсъдили и международните предизвикателства, включително войната в Украйна.

Преговорите между Анкара и Брюксел за присъединяването на Турция към ЕС започнаха през 2005 г., но процесът бе замразен, тъй като според Брюксел кандидатстващата страна не изпълнява критериите за членство. Турция твърди, че това е "политическо решение", и призовава ЕС да възприеме "по-адекватен и честен подход към Анкара“.

През 2016 г. ЕС обяви, че няма да отваря нови глави в преговорите за членство с Турция заради опасения, свързани с мерките, предприети от Анкара след опита за преврат.