Ердоган разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян

Новини
21:12 - 11 Септември 2023
1949
Ердоган разговаря по телефона с арменския премиер Никол Пашинян

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес проведе телефонен разговор с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, съобщава турската Дирекция по комуникации.

В писмено изявление на Дирекцията по комуникациите е посочено, че по време на разговора са били обсъдени отношенията между Турция и Армения, както и редица регионални въпроси.

Двамата лидери са подчертали, че установяването на траен мир и стабилност в региона ще допринесе за развитието и просперитета на всички страни в региона и са добавили, че ще продължат дипломатическите си усилия в тази посока.

Ердоган съобщи за планирания телефонен разговор в неделя в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индия. По същото време той проведе разговор и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Отношенията между Армения и Турция са силно обтегнати. Според историци около 1,5 милиона арменци са станали жертва на систематични убийства през Първата световна война в Османската империя. Турция признава за 300-500 хиляди убийства, но отрича да става въпрос за геноцид.

Освен това Турция е близък съюзник на Азербайджан, с който Армения има кървав конфликт за Нагорни Карабах. Турция прекъсна дипломатическите си и търговски отношения с Армения през 1993 г., за да покаже подкрепа за Азербайджан.

Анкара и Ереван възобновиха дипломатическите си контакти в края на 2021 г. Турският и арменският външен министър се срещнаха в Анталия през март миналата година.