Ердоган размисли да гони посланици от Турция

Свят
11:45 - 26 Октомври 2021
1432
Ердоган размисли да гони посланици от Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оттегли решението си да обяви за персона нон грата и да изгони посланици на десет държави от страната, настоявайки за освобождаването на правозащитника Осман Кавалу от затвора.

Това се случи, след като посолството на САЩ в Турция публикува в Туитър изявление за придържане към член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Това изявление бе ретуитнато от посолствата на Канада, Германия, Франция, Финландия, Дания, Холандия, Норвегия, Швеция и Нова Зеландия, които на 18 октомври заедно със САЩ подкрепиха освобождението на Кавала.

„Вярваме, че посланиците са си научили урока и ще продължат да бъдат по-предпазливи в изявленията си“, каза Ердоган след туитовете на дипломатите.
Правозащитникът Осман Кавала бе арестуван през ноември 2017 г. Той е заподозрян в участие в масови протести около парка Гези в Истанбул през 2013 г. и опита за преврат през 2016 г.

Европейският съд по правата на човека постанови през 2019 г., че турските правоприлагащи органи нямат убедителни доказателства за задържането на Кавала. Турските власти не се съобразиха с решението на ЕСПЧ.