Ердоган с нов амбициозен план

Турция се превръща в страната, разширила най-много своята горска площ

Новини
15:22 - 20 Октомври 2022
2276
Ердоган с нов амбициозен план

Нужни са „навременни и адекватни действия“, за да се предотвратят екологичните проблеми, тъй като природата страда от недостатъците на индустриализацията и технологичното развитие, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеообръщение пред участниците на екологичен форум в Истанбул, съобщи Анадолската агенция.

„Ако не бъдат предприети навременни и адекватни действия, екологичните бедствия, замърсяването на въздуха, сигурността на водата и храните и загубата на биоразнообразие ще достигнат необратими нива“, каза Реджеп Тайип Ердоган по време на обръщението си към Форума за околната среда на Анадолската агенция в Истанбул.

„Несъмнено, както при всеки друг въпрос, от решаващо значение е страните, които причиняват повече щети на околната среда, да поемат по-голяма отговорност и да допринесат повече за борбата“, каза Ердоган.

Турският лидер заяви, че Турция винаги е смятала борбата с изменението на климата и екологичните проблеми за една от основните си грижи и през

последните две десетилетия е предприела стъпки за защита на природата и околната среда и за борба с изменението на климата.

„Вярваме, че опазването на околната среда, която е споделена жизнена зона на всички хора, не е услуга, а отговорност“, каза Ердоган, определяйки борбата с климатичните и екологичните проблеми като един от основните приоритети на Анкара.

„По отношение на използването на възобновяема енергия Турция наскоро се изкачи до 5-то място в Европа и 12-то място в света. Постигнахме това, като увеличихме дела на възобновяемата енергия до 55% от общата ни енергия“, добави той.

Турция също така увеличи залесените си площи до 23 милиона хектара (56,8 милиона акра), превръщайки се в страната в Европа, която разшири най-много своята горска площ,

каза още лидерът на Турция.

„Нашите усилия да създадем 81 милиона квадратни метра национални градини в 81 окръга продължават с неотслабваща сила. Докато проектирахме първия турски електромобил TOGG, ние напълно осъзнавахме нашите екологични отговорности“, посочи той.

Ердоган добави, че ратифицирането на Парижкото споразумение за климата през 2021 г. е дало значителен тласък на борбата на Турция срещу изменението на климата. „Ще продължим да предприемаме всички необходими стъпки, за да постигнем нашата крайна цел за нулеви нетни емисии до 2053 г.“, изтъкна той.