Ердоган съзря в социалните медии заплаха за демокрацията

Свят
13:37 - 22 Октомври 2021
1360
Ердоган съзря в социалните медии заплаха за демокрацията

Социалните медийни платформи, на които не е направена проверка, застрашават демокрацията, социалния мир и националната сигурност на държавите, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

„Както не разчитаме изцяло на чужденците в отбранителната промишленост и военните въпроси, така не можем да оставим комуникационния въпрос на други“, каза той във видеообръщение към медийния форум на Тюркския съвет, проведен в Истанбул.

Ердоган изрази надежда тридневният медиен форум, чийто домакин е турската Дирекция за комуникации, да се превърне в инструмент за укрепване на солидарността между страните, съобщи агенция ANews.

Милиони "беззащитни" хора по света са потиснати от фалшиви и изопачени новини, които им причиняват сериозни травми, подчерта той.

„Както по други стратегически въпроси, по отношение на медиите и комуникацията трябва да вземем нещата в свои ръце“, каза Ердоган.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани по време на форума, са възможностите за сътрудничество в медиите, телевизионните сериали и филмовия сектор в тюркския свят, както и социалните медии и съвместната борба срещу дезинформацията.

Тюркският съвет е създаден през 2009 г. като междуправителствена организация с цел насърчаване на всеобхватно сътрудничество между тюркоезичните държави. В него влизат от Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан като страни-членки и Унгария като държава-наблюдател.