Ердоган се срещна с Нетаняху в Ню Йорк

Свят
17:20 - 20 Септември 2023
1709
Ердоган се срещна с Нетаняху в Ню Йорк

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство.

В изявление на Дирекцията по комуникации се казва, че по време на срещата, състояла се в т. нар. Турски дом в Ню Йорк, са били обсъдени политическите и икономическите отношения между двете страни, както и израелско-палестинският конфликт.

Ердоган е заявил, че Турция и Израел могат да работят заедно в сферите на енергетиката, технологиите, иновациите, изкуствения интелект и киберсигурността.

Всички трябва да работим заедно за един свят, в който цари мир, е посочил още турският президент.

На срещата са присъствали министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, ръководителят на турската разузнавателна служба МИТ Ибрахим Калън, Фахреттин Алтун, ръководителят на Дирекцията по комуникации на президентството на Република Турция, съветникът на Ердоган по външната политика и сигурността Акиф Чагатай Кълъч, уточнява Анадолската агенция, цитирана от БТА.

След повече от десетилетен дипломатически разрив Израел и Турция през миналата година предприеха стъпки към започване на нова епоха в отношенията. Двете страни назначиха отново посланици.

Турция и Израел бяха влошили сериозно отношенията си въпреки силните си търговски връзки.