Ердоган ще посети Германия на 17 ноември

ЕС
14:31 - 10 Ноември 2023
2180
Ердоган ще посети Германия на 17 ноември

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Германия следващия петък, съобщи германското правителство след седмици на спекулации, предаде ДПА.

Ердоган ще се срещне с канцлера Олаф Шолц и с президента Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи днес в Берлин заместник-говорителката на правителството Кристиане Хофман.

Седмици наред се спекулираше с посещението, включително дали Ердоган ще присъства на приятелския футболен мач между Германия и Турция на 18 ноември. 

До момента няма официално потвърждение от турска страна, отбелязва ДПА. 

Това ще бъде първото посещение на Ердоган в Германия от 2020 г. В Германия живеят около 3 милиона души с турски произход.

Разговорите между двамата лидери вероятно ще са напрегнати що се отнася до въпроса за войната в Газа, посочва агенцията. Ердоган е отявлен критик на Израел и заклеймява продължаващите бомбардировки в Газа от началото на конфликта с "Хамас" на 7 октомври. 

Германските лидери междувременно заявяват, че Германия носи специална отговорност за съдбата на евреите и сигурността на Израел след Холокоста през Втората световна война, отбелязва БТА.