Ердоган: Турция има право да се бори с терористи

Свят
15:40 - 23 Ноември 2022
1675
Ердоган: Турция има право да се бори с терористи

Турция има право да се грижи за собствените си проблеми в Северна Сирия. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва в момент, когато въоръжените сили на страната му продължават голяма въздушна операция, насочена срещу кюрдската милиция в региона.

Той бе категоричен, че страната му има право да се бори с терористите в и извън своите граници, ако те представляват заплаха за националната безопасност.

В реч пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието в парламента Ердоган спомена за възможна наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG) в Сирия след ескалиралите ответни удари по сирийската граница през последните дни.

Той предупреди, че въздушните операции на Анкара срещу кюрдската милиция в Северна Сирия са едва началото и в подходящия момент тя ще започне и сухопътна операция там.

По негови думи Турция е по-решена от всякога да създаде по южната си граница "коридор за сигурност", като същевременно гарантира териториалната цялост както на Сирия, така и на Ирак, където също провежда операции срещу кюрдски бойци.

Продължаваме въздушната операция, като ще се нахвърлим върху терористите по суша в най-удобния за нас момент, подчерта Ердоган.

"Формирахме част от този коридор и ще се погрижим за него, като започнем с места като Тел Рифат, Манбидж и Айн ал-Араб (Кобани), които са източниците на проблеми", добави той.

В неделя Турция започна операция с кодовото име " Нокът-меч", в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след бомбения атентат в Истанбул.

Анкара обвинява забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК), че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.