Ердоган: Турция иска стабилност в Либия

Мирът ще е от полза на целия регион, категорична е Анкара

Новини
09:27 - 07 Септември 2020
1170
Ердоган: Турция иска стабилност в Либия

Приоритетът на Турция е да осигури стабилност в Либия чрез защита на нейното политическо единство и териториална цялост, заяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с премиера на либийското Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж, предаде Анадолската агенция.

В Истанбул Ердоган и Сарадж обсъдиха процесите в Либия, двустранните отношения и регионални въпроси, се казва в комюнике, разпространено от турската дирекция по комуникациите, предава БТА. 

По време на срещата Ердоган подчерта, че Турция и Либия ще продължават да бъдат свързани с отношения на солидарност. Той заяви още, че мирът и спокойствието в Либия биха били от полза на целия регион и особено на съседните страни и на Европа.

Разговорът, продължил два часа и половина, беше посветен и на стъпките за защита на правата на Турция и на Либия в Източното Средиземноморие и на начините за укрепване на сътрудничеството по силата на споразумението, подписано между двете страни.

На 27 ноември 2019 г. Анкара и Триполи подписаха два меморандума: за военно сътрудничество и за морските им граници в Източното Средиземноморие. По силата на споразумението Турция изпрати съветници в помощ на армията на ПНС срещу бунтовниците на военачалника Халифа Хафтар.