Ердоган: Турция няма да заема ничия страна в конфликта в Украйна

Анкара се опасява от пряк сблъсък между Русия и НАТО

Актуални новини
18:18 - 11 Юли 2024
3542
Ердоган: Турция няма да заема ничия страна в конфликта в Украйна

Турция няма да застане на ничия страна в конфликта в Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за сп. „Нюзуик“.

Още от самото начало заявихме, че няма да бъдем част от тази война. Нашата позиция е изключително в полза на мира. Решението не е да има повече кръвопролития и страдания, а по-скоро постигане на траен мир чрез диалог, каза Ердоган.

Ние водим диалог и с двете воюващи страни в опит да ги доближим до мира. Бяхме събрали страните в Анталия и Истанбул. Инициативата ни за износа на зърно през Черно море всъщност бе много повече от икономическа и логистична дейност, посочи турският лидер.

Не вярваме, че ограничаването на тази война до победата или поражението на някоя от страните е решение. Вярваме, че решението е в диалога и дипломацията, добави той.

По думите на Ердоган перспективата за пряка конфронтация между НАТО и Русия несъмнено е обезпокоителна. Той изтъкна, че всякакви стъпки, които биха могли да доведат до такъв резултат, трябва съзнателно да бъдат избягвани.

Турският президент каза още, че с президента на Русия Владимир Путин може да се водят преговори.

Ние не сме съгласни с Путин за всичко. Въпреки това сме в състояние да обсъждаме проблемите помежду си и се опитваме да ги разрешим, каза Ердоган.