Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск

Нямаме намерение да се превръщаме в "складово помещение на Европа", заяви президентът пред ООН

Новини
10:38 - 22 Септември 2021
2056
Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск

Турция повече не може да възпира мигрантския натиск, призна президентът Реджеп Тайип Ердоган пред ООН, предаде БГНЕС.

Притесненията в Турция нарастват поради евентуален скок на мигрантите от Афганистан след изтеглянето на САЩ от тази страна след две десетилетия военно присъствие и последвалия скок от атаки на талибаните. Талибаните възстановиха контрола над страната и действаха бързо, за да запълнят вакуума във властта, оставен след оттеглянето на САЩ.

Управлението на талибаните обаче накара много афганистанци да напуснат страната в страх от преследване от страна на ислямистите.

Говорейки за задълбочаващата се криза в Афганистан, Ердоган обвини Запада за налагането на решения, които игнорират реалността. „За пореден път станахме свидетели как в Афганистан решения, които игнорират реалността и се сблъскват със социалната тъкан на хората, в крайна сметка се провалят. Афганистанският народ е принуден сам да се сблъска с последиците от нестабилността, която продължава повече от 40 години “, каза той и добави, че Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на афганистанския народ в момент на нужда.

Но Ердоган подчерта, че Турция няма да понесе отговорността за поредната миграционна вълна.

„Като страна, която е спасила човешкото достойнство в Сирия, ние нямаме нито средства, нито търпение да се изправим пред нова миграционна вълна“, каза Ердоган. Отбелязвайки, че Турция приема повече от 1 милион бежанци в допълнение към сирийците, Ердоган каза, че световните сили трябва да поемат собствените си отговорности при решаването на мигрантската криза.

Властите твърдят, че в Турция има 182 000 регистрирани афганистански мигранти и приблизително 120 000 нерегистрирани.

По-рано Ердоган призова европейските страни да поемат отговорност за всеки нов приток, предупреждавайки, че Турция няма намерение да се превръща в "складово помещение на Европа за съхранение на мигранти".

Турция е разположила допълнителни подкрепления на източната си граница с Иран и се очаква да бъдат приложени нови мерки. Охраната на границите ще се поддържа от технологични системи. Както беше обявено наскоро, за да се гарантира безопасността и сигурността на турско-иранската граница, по цялата споделена граница ще бъде изградена 295-километрова стена. Турция е домакин на близо 4 милиона бежанци - повече от всяка друга страна по света.