Ердоган: Турция ще отвърне на всяка атака срещу нас

На свой ред гръцки източници твърдят, че щети са нанесени на турска фрегата

Свят
17:41 - 14 Август 2020
1431
Ердоган: Турция ще отвърне на всяка атака срещу нас

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Гърция, че Турция ще отвърне на всяка атака срещу нейния сеизмографски кораб "Оруч Реис", който се намира в Източното Средиземноморие, предаде агенция Ройтерс.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, които и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция изпрати в оспорваната зона сеизмографския кораб "Оруч Реис", придружен от военни кораби.

Вчера Ердоган предупреди, че ако "Оруч Реис" бъде нападнат, "цената ще бъде висока" и намекна, че Турция вече е действала съгласно това предупреждение. Турският президент обаче не уточни какво има предвид.

Говорейки днес пред журналисти след петъчната молитва, Ердоган каза, че "Кемал Реис" - един от военните кораби, които придружават "Оруч Реис", е дал "нужния отговор" на атака на гръцки кораб. "Ако това продължи, те ще получат подобаващ отговор", предупреди Ердоган и допълни, че геоложките проучвания на "Оруч Реис" ще продължат до 23 август.

Според гръцкия вестник "Вима" турските медии са съобщили, че при инцидент турски военен кораб е нанесъл сериозни поражения на гръцка фрегата. На свой ред гръцки източници твърдят, че щети са нанесени на турската фрегата, информира агенция ТАСС.

Според източник от гръцкото министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс, гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море.

Турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" се движел между Кипър и гръцкия стров Крит, следван от няколко гръцки фрегати. Една от тях - "Лимнос", приближавала сеизмографския кораб, когато се изпречила на пътя на един от турските военни кораби - "Кемал Реис". Гръцката фрегата направила маневра, за да избегне челен сблъсък и при маневрата носът на кораба засегнал задната част на турската фрегата, заяви източникът от гръцкото министерство на отбраната. Това бе инцидент, каза той, добавяйки, че фрегатата "Лимнос" не е била повредена. По-късно "Лимнос" участва в съвместно военно учение с Франция край Крит в четвъртък сутринта.