Ердоган: Турските наблюдателни постове в Идлиб остават

Анкара договори с Путин коридор за сигурност по протежение на магистрала М4 и съвместни патрули

Политика
14:56 - 06 Март 2020
1452
Ердоган: Турските наблюдателни постове в Идлиб остават

Военните наблюдателни постове на Турция в сирийския Идлиб ще запазят своя сегашен статут според руско-турското споразумение за примирие, заяви турският президент Реджеп Ердоган в петък, предаде Ройтерс. 

В четвъртък Владир Путин и Реджеп Ердоган се споразумяха за спиране на конфликта в северозападна Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в полунощ срещу петък влиза в сила примирие в сирийската провинция Идлиб и че Турция ще работи с Русия то да стане трайно, предадоха Ройтерс и БТА.

Русия и Турция договориха режим на прекратяване на огъня от полунощ на 6 март по съществуващите линии на съприкосновение в зоната за деескалация в Идлиб, се казва в съвместно изявление на двете страни след днешните преговори в Москва за намаляване на напрежението в региона, посочва ТАСС.

Турция и Русия се договориха да установят коридор за сигурност по протежение на магистрала М4 в сирийската провинция Идлиб в направление изток-запад и от 15 март да сформират съвместни патрули.

В обща декларация, прочетена от външните министри на двете страни, се казва, че ще бъде разкрит коридор за сигурност с ширина 6 км на север и 6 км на юг от трасето на магистрала М4.

До седмица двамата министри на отбраната ще договорят параметрите на коридора. Сергей Шойгу и Хулуси Акар подписаха допълнителен протокол към меморандума за стабилизиране на обстановката в зоната за деескалация в Идлиб от 17 септември 2018 г. Допълнителният протокол влиза в сила от момента на подписване, се посочва в текста, предаде ТАСС. Съвместните патрули ще се извършват по протежение на М4 от селището Трумба на 2 км северно от стратегическия град Саракиб до селището Айн ал Хавр.

Постигната договореност ще позволи на сирийския президент Башар Асад да установи контрол върху ключовите магистрали М4 и М5, които преминават през цяла Сирия. М5 свързва Дамаск с търговската столица Алепо, а М4 пресича Идлиб до средиземноморската провинция Латакия, където е главната руска база. Магистралите са ключови за консолидиране на властта на Асад, подчертава АП.

Споразумението не решава някои основни турски искания, включително това за изтегляне на сирийските правителствени сили от района на наблюдателните постове.

Пред журналисти в самолета при завръщането си от Москва Ердоган заяви също, че Турция ще активира идния месец руските зенитно-ракетни системи С-400, които купи въпреки протестите на Вашингтон, добавяйки, че е поискал също американски системи Пейтриът.