Ердоган заговори за среща с Асад и мир в Сирия

Сближаването между Турция и Сирия изглеждаше немислимо на по-ранен етап от конфликта

Свят
16:41 - 06 Януари 2023
5860
Ердоган заговори за среща с Асад и мир в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да се срещне със сирийския си колега Башар ал Асад като част от нов мирен процес, съобщава "Ройтерс".

Новината идва, след като миналата седмица министрите на отбраната на двете враждуващи страни се срещнаха за преговорите на най-високо ниво от началото на сирийската война през 2011 г.

В своя реч в Анкара Ердоган посочи, че следващата стъпка след знаковите разговори между министрите на отбраната в Москва ще бъде тристранна среща на външните министри на Турция, Русия и Сирия за по-нататъшно развитие на контактите.

"Стартирахме процес като Русия-Турция-Сирия. Ще съберем своите външни министри и след това, в зависимост от развитието, ще се срещнем като лидери", поясни той.

Турция е основният поддръжник на сирийската опозиция в продължаващата над десетилетие война, докато Русия подкрепя сирийското правителство.

Конфликтът, при който загинаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени, навлиза във второ десетилетие, въпреки че боевете са с по-малък интензитет, отколкото в предишни години.

С подкрепата на Русия и Иран правителството на Асад си върна по-голямата част от сирийската територия. Подкрепяните от Турция опозиционни бойци все още контролират територия в северозападната част на страната, а кюрдските бойци, подкрепяни от Съединените щати, контролират територия близо до турската граница.

Турски служител съобщи, че министрите на отбраната на Турция и Сирия са се срещнали в Москва на 28 декември, като в дневния ред са били включени темите за миграцията и кюрдските бойци.

Сближаването между Турция и Сирия изглеждаше немислимо на по-ранен етап от конфликта и сирийската опозиция призова Турция да потвърди подкрепата си.

Анкара се опита да успокои опозицията, като министърът на отбраната Хулуси Акар увери, че Турция няма да предприеме никакви стъпки, които биха ѝ създали проблеми.