Ердоган: Западът да сложи край на хуманитарната криза в Газа

Свят
21:21 - 21 Октомври 2023
2333
Ердоган: Западът да сложи край на хуманитарната криза в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха хуманитарната ситуация в Газа в телефонен разговор, предаде Анадолската агенция.

Двамата говориха за предотвратяването на нарушенията на правата на човека и непрекъснатото доставяне на хуманитарна помощ за невинни цивилни, съобщи дирекцията по комуникациите на президентството.

Президентът Ердоган заяви, че отношението на западните страни към войната е увеличило броя на нарушенията на човешките права в Газа.

Подчертавайки, че неуспехът на държавите да положат усилия да спрат Израел ще доведе до непоправими последици, Ердоган заяви, че Западът трябва да предприеме действия възможно най-скоро, за да сложи край на хуманитарната трагедия, която се случват пред очите на света.

Столтенберг сподели в социалните мрежи подробности за телефонния си разговор с президента Ердоган.

„Ние се съгласихме да се борим с тероризма и да защитаваме цивилните“, каза генералният секретар на НАТО.

Столтенберг подчерта, че е доволен от хуманитарната помощ, която достига до Газа и заяви, че с Ердоган са обсъдили и въпроса за присъединяването на Швеция в НАТО.

По-рано днес Ердоган проведе телефонен разговор и с украинският президент Володимир Зеленски. Двамата обсъдиха войната между Русия и Украйна, както и напрегнатата ситуация в Близкият изток.