Еретрейци подпалиха Хага (ВИДЕО)

Две враждуващи банди вдигнаха полицията на крак и уплашиха народа

Новини
17:25 - 19 Февруари 2024
4879
Еретрейци подпалиха Хага (ВИДЕО)

Безредици, избухнали в Хага, хвърлиха в ужас и паника жителите на нидерландския град. Разбира се, цялата местна полиция беше вдигната на крак, за да овладее развилнелите се две враждуващи групи еритрейци и сблъсъците между дях, а след това и с органите на реда.

Няколко автомобила и полицейски превозни средства бяха подпалени в близост до сградата на Операта на улица "Фрютвег".

За да потуши размириците, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне бунтовниците, които хвърляха по нея камъни и тухли. Снимки и видеоклипове в социалните медии показаха десетки мъже на една от улиците, които се сблъскаха с полицията.

"Това сериозно излезе извън контрол", заяви говорителят на община Хага Робин Мидел, останал също в потрес от инцидента в събота вечер.

Според Мидел група, лоялна към правителството на Еритрея, е провеждала среща, когато Операта е била атакувана от някои други еритрейци, които се противопоставят на правителството на африканската държава.

Размириците в Хага са последният случай на насилие, в който участват еритрейци, пребиваващи в Европа.

Десетки хора, включително 26 полицаи, бяха ранени след размирици, избухнали по време на еритрейски културен фестивал в югозападния германски град Щутгарт през септември миналата година.

През същия месец в израелския Тел Авив избухнаха ожесточени сблъсъци между поддръжници и противници на еритрейското правителство.

Преди няколко месеца 22 полицейски служители пострадаха по време на сблъсък на еритрейски фестивал в западния германски град Гисен.

През август сблъсъци избухнаха край мястото, на което в северната част на Стокхолм се провеждаше фестивал на еритрейската култура, а най-малко четири души пострадаха сериозно.

Фестивалът дълго време беше критикуван заради връзките с с репресивния еритрейски режим. На мястото на провеждането му се събрали около 1000 негови противници и започнали да хвърлят камъни по полицията, която охранявала проявата. Стигнало се и до вандалски прояви, разрушаване на коли, до един пожар, а на кадри от охранителни камери се виждат и мъже с прътове.

Няколко души бяха арестувани. Очевидци и репортери разказват за сцени на хаос и сбивания. Общо седем души от противниците на фестивала са пострадали, от които четири са в сериозно състояние.

Десетки хиляди хора живеят в Европа от много години, след като са избягали от Еритрея, обвинявайки се в репресии от страна на правителството на президента Исаяс Афверки.