Ереван предложи на Баку да преговарят за мир без посредничество

Арменският премиер Никол Пашинян е поискал това да се случи преди срещата за климата

Топ
18:44 - 15 Октомври 2024
5321
Ереван предложи на Баку да преговарят за мир без посредничество

Арменският премиер Никол Пашинян предложи на азербайджанския президент Илхам Алиев да организира двудневна среща на външните министри на двете страни, за да се споразумеят по няколкото неизпълнени точки от мирния договор, и да го подпишат преди КОП29, заяви арменски депутат, съобщи арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирана от БТА.

В интервю за АРМЕНПРЕС депутатът Саркис Ханданян, председател на парламентарната комисия по външни работи, коментира последните изявления на азербайджанския президент. Вчера Алиев описа като "нереалистично" предложението на арменското правителство "да се подпише договореното до момента, а недоговорените разпоредби да се оставят за следващите етапи", предаде АЗЕРТАДЖ.

"През юни 2023 г., в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, се проведе петстранната среща с участието на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, азербайджанският президент Илхам Алиев и арменския министър-председател Никол Пашинян, като платформа, обобщаваща дискусиите в Брюксел. Договорихме се следващата среща в този формат да се проведе по време на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада през октомври същата година, след предстоящата тристранна среща в Брюксел. Тристранната среща в Брюксел се състоя на 15 юли 2023 г., а Азербайджан отказа да участва в срещата в Гранада", каза депутатът.

"Веднага след срещата в Гранада председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че срещата на лидерите на Армения и Азербайджан е планирана за края на октомври и страните вече са дали съгласието си. Въпреки това впоследствие Азербайджан отхвърли и тази среща. По време на телефонния разговор на 2 февруари 2024 г. между министър-председателя Пашинян и председателя на Европейския съвет Мишел последният предложи да се проведе тристранна среща в Брюксел в началото на март. Беше постигнато споразумение срещата да се състои на 12 март", допълни Ханданян.

"След това Азербайджан отхвърли и тази среща. През април Шарл Мишел се обърна към арменския премиер и азербайджанския президент с писмо, в което им предложи да се срещнат тримата в Брюксел. Пашинян се съгласи, но Алиев отказа. Ще добавя, че до ден-днешен, Азербайджан не е изпълнил редица ангажименти от хуманитарен характер, които пое по време на срещите в Брюксел, отнасящи се до освобождаването на военнопленници и други задържани лица", заяви той.

"Азербайджан обаче твърди, че Армения е отказала предложението за среща в рамките на Европейската политическа общност през юли във Великобритания. Армения не отказа, но сметна срещата в нов формат за неподходяща и предложи двустранна среща с Азербайджан във Великобритания, което той отхвърли", каза Ханданян.

"Доколкото ми е известно, в кулоарите на срещата на Общността на независимите държави (ОНД) в Москва на 7 и 8 октомври, премиерът Пашинян е предложил на президента Алиев да се срещнат. По-конкретно той предложи външните министри на Армения и Азербайджан да разговарят и да се договорят (да финализират) няколко нерешени точки от мирния договор, а след това лидерите на страните да подпишат договора преди срещата на върха на ООН за климата (КОП29) в Баку. Честно казано, не съм запознат с отговора на Азербайджан, но се надявам, че това може да бъде изпълнено", заключи Саркис Ханданян.