Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Украйна
17:18 - 25 Февруари 2024
1825
Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак каза по време на конференция по случай втората годишнина от пълномащабното руско нахлуване, че Украйна не се страхува от новото президентство на бившия американски лидер Доналд Тръмп, пише "Би Би Си".

Тръмп е най-вероятният кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ този ноември. Поддръжниците на Тръмп в Конгреса на САЩ блокират приемането на закон за финансова помощ на Украйна.

Тръмп също така каза, че ако стане президент отново, ще "прекрати тази война за един ден". Според него за това той ще се срещне както с украинския президент Владимир Зеленски, така и с руския лидер Владимир Путин: "И двамата имат силни и слаби страни и в рамките на 24 часа войната ще бъде уредена, ще свърши." Зеленски, коментирайки думите му, ги нарече "много опасни", тъй като Тръмп не е предложил никакъв следвоенен сценарий.

В неделя Ермак каза, че позицията на Тръмп може да се е променила.

"Президентът Зеленски имаше една среща, лична среща, с Тръмп. Сега, мисля, той има нов екип, така че няма смисъл да говорим какво се е случило през онези години", каза Ермак.

"Не трябва да сравнявате реториката по време на предизборни кампании и реалните действия", коментира Ермак думите на Тръмп. — Ние сме в постоянен контакт със Съединените щати и имаме отлични отношения с американския народ. Имаме силна двупартийна подкрепа и непрекъснато работим върху това."