Еротика и хорър на Световния фестивал на анимацията във Варна

Специални прожекции отбелязват 50-годишния юбилей на режисьорите Ася Кованова, Андрей Кулев, Борис Десподов и Иван Богданов

Култура
13:13 - 08 Септември 2023
2925
Еротика и хорър на Световния фестивал на анимацията във Варна

Варна за 19-ти път е домакин на Световния фестивал на анимационния филм, който събира кинотворци от цял свят. Събитието беше открито във Фестивалния и комплексен център в морската столица навръх Деня на Съединението - 6 септември и ще продължи до 10-и, когато ще бъдат наградени най-добрите заглавия, определени от международното жури.

"Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук продължават да се показват някои от най-добрите европейски и световни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна", сподели по време на откриването художественият директор на фестивала проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват близо 150 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски и детски. За първи път тази година на Световния фестивал има и две нови категории - еротична и хорър анимация. Филмите от този жанр е предвидено да бъдат показани на специални прожекции от 22 часа.

"Класиката на фестивала е в това, което едно европейско кино поддържа непрекъснато. Това са студентски филми, това са филми в категорията късометражно кино, това са част от телевизионни сериали, дългометражни филми. Така че бихме искали и се опитваме вече 19 издания да направим сериозен европейски фестивал", каза проф. Анри Кулев, художествен директор на фестивала.

Международното жури, което ще има тежката задача да отсее кандидатите за отличия на варненския форум, е в състав – Алис Сае (Франция), Роберт Сова (Полша), проф. Людмил Христов (България), Ноел Палацо (Испания) и Раймунд Круме (Германия).

"За Варна е чест, че за пореден път се превръща в столица на анимационното изкуство, като представя най-добрите филми и автори. Това събитие е повод да почетем отново българската анимация, която винаги е била огледало на обществения живот у нас, понякога ироничен и горчив, но винаги искрен и затова толкова ценен! Благодаря на организаторите, на участниците, на всички почитатели на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го подкрепяме още по-активно", заяви по време на откриването кметът Иван Портних, който за пръв път от толкова години присъства на старта на кино форума.

Във вечерта на 8-ми септември пространството на галерия “Графит” във Варна ще се превърне в домакин на Световния фестивал на анимационния филм с прожекция от 10 анимационни филма с еротична тематика. Освен на най-доброто от този жанр, на място зрителите ще се насладят на авторски и чувствени изпълнения от Polina, Цветан Момчилов и Чавдар Гочев-Чарли с почерк и отношение към разтапящия саунд. Водещ на събитието ще бъде прекрасната и талантлива актриса от Варненския театър Христина Джурова.

На по чаша или две, зрителите ще се насладят на вечер пълна с изненади, изкуство и музика. Еротични творби ще бъдат изложени в залата с възможност за покупка на място. Зрителите ще видят и аржентския анимационен филм "Домашно порно", френските "Сексуална наслада (Соло оргазъм)" и "Кучката", германския "Любовта на моето "котенце" и др.

Любителите на хоръра пък ще се потопят в анимационния свят на ужасите на 9 септември от 22 часа. 

В съпътстващaта програма на фестивала ще бъдат отбелязани 50-годишните юбилеи на режисьорите Ася Кованова и Андрей Кулев, които са и организаторите на фестивала, както и юбилеите на техните колеги Борис Десподов и Иван Богданов. Специалните прожекции с техни филми минават под мотото "По средата на пътя".

Предвидени са представителни прожекции на творби на членовете на журито. Няма да бъдат пропуснати и традиционните детски и младежки работилници, които този път са три и са водени от Карин Миралес, Радостина Нейкова, Фернандо Галрито, Велислава Господинова, Йоана Атанасова и Стефан Войводов.