ЕС дава 1,4 милиарда евро за военна помощ на Украйна от замразените руски активи

Решението е на външните министри на Съюза, а от Москва отвърнаха на санкциите с разширен списък за забрана за влизане на нейна територия

Топ
19:55 - 24 Юни 2024
2253
ЕС дава 1,4 милиарда евро за военна помощ на Украйна от замразените руски активи

Външните министри на страните членки на ЕС са одобрили военна помощ на стойност 1,4 милиарда евро за Украйна, като пакетът ще бъде финансиран за първи път с приходите от замразените активи на Централната банка на Русия, предаде ДПА, като се позова на изявление на дипломати пред агенцията днес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че парите трябва да стигнат до Украйна бързо и да "преодолеят всякакви блокажи", за да бъдат одобрени на заседание на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург.

ДПА посочва, че подобно одобрение е добре дошло за Киев в контекста на продължаващата съпротива на Унгария срещу всеки пакет от военна помощ за Украйна със средства от извънбюджетния фонд на ЕС, наречен Европейски механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility), в който има над 6 милиарда евро, пише БТА.

Всяка страна членка на ЕС има право на вето върху плащанията от този фонд, като Унгария го упражнява в течение на вече почти цяла година, отбелязва ДПА, като допълва, че е блокиран и фонд за помощ на стойност 5 милиарда евро за Киев.

В отговор на 14-ия пакет санкции на ЕС от Руското външно министерство съобщиха, че разширяват списъка със забрана за влизане на територията на страната на още представители на европейски институции и държави от ЕС.

Сред тях са представители на силови ведомства, държавни и търговски организации от стани еврочленки, граждани на ЕС, отговорни за оказване на военна помощ на Киев, както и сътрудници на евроструктури и държавни органи на Съюза, и други. От Външно министерство на РФ заявяват, че ЕС продължава конфронтационната си политика към страната с въвеждането на ограничителните мерки.