ЕС дава 270 млн. евро за Армения

Русия
15:47 - 05 Април 2024
1821
ЕС дава 270 млн. евро за Армения

Европейският съюз обеща 270 млн. евро финансов пакет за Армения на фона на засилващото се напрежение в отношенията на кавказваката държава с Русия.

Съобщението дойде след разговори между министър-председателя на Армения Никол Пашинян, ръководителя на ЕС Урсула фон дер Лайен и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи АФП.

Фон дер Лайен заяви, че 4-годишният пакет от безвъзмездни средства за Армения е доказателство, че ЕС стои "рамо до рамо" с Ереван. "Европа и Армения споделят дълга и обща история и сега е дошло времето да напишем нова глава", каза тя.

Блинкен на свой ред обяви, че САЩ увеличават икономическата си подкрепа за Ереван до 65 млн. долара през тази година, за да подпомогнат усилията за превръщането на Армения в "силна, независима нация, която е в мир със своите съседи".

Армения си навлече гнева на Русия, като критикува ролята ѝ на гарант на регионалната сигурност и дори лансира идеята да кандидатства за членство в ЕС.

Ереван има дългогодишен съюз с Москва, но той започна да отслабва, когато Кремъл - погълнат от войната в Украйна - не успя да спре завземането на региона Нагорни Карабах от Азербайджан. Оттогава насам Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев изразяват надежда за мирно споразумение, но на 2 април си размениха обвинения за откриване на огън по границата, което поднови опасенията за конфликт.

На срещата в Брюксел Пашинян заяви, че остава "ангажиран с нормализирането на отношенията с Азербайджан".

Но Турция, която е основният поддръжник на Азербайджан, предупреди, че разговорите на Армения със САЩ и ЕС "подкопават неутралния подход, който трябва да бъде в основата на решаването на сложните проблеми на региона".