ЕС дава пари от общи я бюджет за борба с COVID-19

Държавите-членки ще имат достъп до 37 млрд. евро от средствата за сближаване

Икономика
20:02 - 30 Март 2020
3256
ЕС дава пари от общия бюджет за борба с COVID-19

Съветът на ЕС съобщи, че окончателно е утвърдил днес отпускането на средства от общия бюджет за справяне с епидемията от Ковид-19.

Съветът подкрепя промяна на правилата за изразходването на средства от структурните и инвестиционните фондове, както и разширяването на обхвата на фонд "Солидарност". Както многократно бе съобщено досега, инвестиционната инициатива в отговор на епидемията ще даде на държавите в ЕС достъп до 37 млрд. евро от средствата за сближаване, за да осигурят работата на системите за здравеопазване и подкрепа за по-малките дружества, схеми за краткосрочна работа и предоставянето на услуги, предаде БТА. 

Около осем милиарда евро от общата сума са средствата от неизразходваното авансово финансиране през миналата година от структурните фондове. Промените позволяват на държавите да изразходват неизползваните средства за смекчаване на последиците от епидемията, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС. Още 29 млрд. евро ще бъдат изплатени по-рано от предвиденото.

Средствата ще бъдат предоставени от 1 февруари 2020 г. за покриване на вече направени разходи за спасяване на човешки живот и за защита на гражданите. Държавите ще разполагат с повече гъвкавост, за да прехвърлят средства между програмите по политиката на сближаване.