ЕС договаря с Унгария средства срещу помощ за Украйна

Унгария се ангажира да изпълни 17 ангажимента за укрепване на своята антикорупционна рамка

Украйна
12:19 - 06 Декември 2022
1489
ЕС договаря с Унгария средства срещу помощ за Украйна

Във вторник финансовите министри на Европейския съюз ще се опитат да спечелят подкрепата на Унгария за отпускане на финансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро за следващата година в замяна на достъп на Будапеща до средствата от Фонда за възстановяване, както и от бюджета на ЕС, блокирани заради спор за върховенството на закона между ЕС и Унгария, предава Ройтерс.

Представители на ЕС казаха, че Будапеща също е отказала да подкрепи хода на ОИСР за налагане на минимален данък върху глобалните корпорации като начин да увеличи влиянието си в преговорите за получаване на средствата от ЕС.

Залогът за Унгария е 5,8 милиарда евро от фондовете на ЕС, които трябва да бъдат одобрени от останалите членки на ЕС. Ако планът не бъде одобрен до края на годината, 70% от сумите ще бъдат безвъзвратно загубени.

Унгария също се бори за достъп до кохезионните фондове на ЕС, които ще получи между 2021 и 2027 г.

Миналата седмица Европейската комисия поиска от правителствата на ЕС да замразят 7,5 милиарда евро, или 65% от средствата за Унгария, докато не отговори на опасенията относно високото ниво на корупция и върховенството на закона в страната.

Патовата ситуация, дължаща се на липса на доверие между Будапеща и институциите на ЕС, затрудни финансовите министри на ЕС да излязат с неофициално пакетно споразумение и да решат отделните въпроси.

Министрите на финансите могат да одобрят искането на Комисията или да намалят размера на замразените средства с определена сума, ако Будапеща ги убеди, че е постигнала напредък след последната оценка на Комисията, която приключи на 19 ноември.

Унгария ще се нуждае от повече време, за да убеди министрите в своя напредък, което може да означава отлагане на гласуването по въпросите до 12 декември, казаха служители на ЕС.

От страна на ЕС всички страни с изключение на Унгария са съгласни да се отпуснат 18 милиарда евро финансова помощ за Украйна за следващата година от система чрез двустранни заеми от редовния бюджет на ЕС, за да се направят плащанията по-евтини и предвидими.

Ако Унгария не се съгласи, страните от ЕС пак ще осигурят парите, но отново под формата на двустранни заеми, което е по-тромаво и по-сложно за администрацията в Киев.

ЕС също така се нуждае от съгласието на Унгария за прилагане на споразумението на ОИСР, че големите международни корпорации трябва да бъдат облагани с минимум 15% данък там, където оперират, а не там, където са създали офис за данъчни цели.

премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година затегна примката около медиите, академичните среди и неправителствените организации и ограничи свободите на мигрантите и ЛГБТ-хората. Освен това той има спор с ЕС относно помощта за Украйна и санкциите срещу Русия.

Но тъй като икономиката на Унгария се влоши тази година и форинта се срина, Будапеща се опита да сключи сделка с Брюксел, за да получи парите.

Унгария се ангажира да изпълни 17 ангажимента за укрепване на своята антикорупционна рамка и прие законодателство, за да отговори на опасенията на ЕС. Това обаче се оказа недостатъчно за да бъдат отпуснати средтсвата от Плана за възстановяване.