ЕС е готов да обвини Meta за услугата „плащане или съгласие“

Наглеците стартират платена услуга за тези, които не искат да дават пълен достъп до данните си

Новини
13:05 - 01 Юли 2024
950
ЕС е готов да обвини Meta за услугата „плащане или съгласие“

Европейският съюз възнамерява да отправи обвинение към технологичния гигант от САЩ Meta, чиято собственост е Facebook, в нарушаване на ключовите правила на блока в дигиталния сектор, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитирайки хора, които са пряко запознати с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В предварителните констатации, които ще бъдат публикувани тази седмица, ЕС ще обяви, че е притеснен от модела на Meta "плащане или съгласие".

Американската корпорация стартира услугата за абонамент без реклами за Facebook и Instagram в Европа миналия ноември, като каза, че

потребителите, които се съгласят да бъдат проследявани, получават безплатна услуга,

която се финансира от приходи от реклама или плащат, за да не споделят данните си.

Очаква се регулаторите да обявят, че изборът, представен от Meta, рискува да даде на потребителите фалшива алтернатива, като финансовата алтернатива ги принуждава да се съгласят личните им данни да бъдат проследявани за рекламни цели.

От компанията и Европейската комисия не отговориха веднага на исканията за коментар.

Докладът идва, след като миналата седмица регулаторите по конкуренцията на

ЕС обвиниха Apple, че не отговаря на антитръстовите правила в блока.

Това решение може да доведе до сериозна глоба за производителя на iPhone, който също е изправен пред друго разследване на нови такси, наложени на разработчиците на приложения.

Обвинението, повдигнато срещу Apple, е първото от страна на ЕК съгласно Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA), който се стреми да овладее силата на "големите технологични компании" и да осигури равни условия за по-малките конкуренти.

Нарушенията на този регламент могат да доведат до глоба до 10 на сто от световния годишен оборот на компанията.