ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

Украйна
12:38 - 01 Февруари 2024
1600
ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

Европейският съюз е изпратил военна помощ на стойност 28 милиарда евро на Киев досега и е отделил още около 21,2 милиарда евро за тази година, според вътрешен документ, изготвен от Европейската комисия и дипломатическото тяло на ЕС и разгледан от "Политико".

"Очаква се тази цифра (28 милиарда евро) да се увеличи през следващия период, тъй като конкретните доставки ще бъдат допълнително потвърдени", се казва в документа. Числата отразяват вноски от европейските столици и чрез канали, централно организирани от Брюксел.

В документа се подчертава, че сумата от 21,2 милиарда евро за тази година е "предварителна" оценка, базирана на подробности, споделени от "ограничен брой" страни от ЕС.

Тъй като последният пакет от помощ на САЩ за Украйна е блокиран в Конгреса, тежестта за помощ на Киев да отблъсне инвазията на Русия все повече пада върху Европа. В публикация, публикувана в сряда, лидери от пет държави от ЕС - Германия, Чехия, Нидерландия, Естония и Дания - призоваха Европа да се ангажира с дългосрочна подкрепа за Украйна.

Все по-очевидно обаче е, че ЕС няма да може да изпрати 1 милион снаряда на Украйна до март, както беше обещано.

Според документа, подготвен за неформална среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел в сряда, ЕС няма да изпълни целта си, но се очаква блокът да я надхвърли и да изпрати 1,1 милиона снаряда до края на годината. До края на миналата година страните от ЕС са доставили около 330 000 боеприпаса. Производството на боеприпаси също се е увеличило значително.

"Въз основа на обратната връзка от европейската отбранителна промишленост европейският производствен капацитет за 155 мм снаряди вече се е увеличил с повече от 40 процента от началото на войната", се казва в документа и се добавя, че европейските компании ще могат да произвеждат един милион снаряда годишно до пролетта и 1,4 милиона снаряда годишно до края на годината.

До средата на февруари Мисията на ЕС за военна помощ ще е обучила 40 500 украински войници, според справката.