ЕС готви нови санкции срещу Беларус

Общество
08:44 - 15 Ноември 2021
1501
ЕС готви нови санкции срещу Беларус

Европейският съюз (ЕС) се подготви да разкрие нови санкции срещу Беларус след първия контакт на високо ниво между Брюксел и Минск от началото на мигрантската криза на източната граница на ЕС, предаде АФП.

След разговор с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей каза, че санкциите ще бъдат "контрапродуктивни". Борел съобщи, че е говорил с Макей по телефона за "несигурната хуманитарна ситуация" на границата между Полша и Беларус.

"Настоящата ситуация е неприемлива и трябва да спре. Хората не трябва да се използват като оръжие", написа Борел в "Туитър".

Хиляди мигранти от Близкия изток са лагерували на границата между ЕС и Беларус, създавайки противопоставяне между ЕС и САЩ от една страна и Беларус и нейния съюзник Русия, от друга.

Беларуски официални представители казаха, че около 2000 мигранти, сред които бременни жени и деца, живеят в най-големия лагер близо до село Брузги.

Външните министри на ЕС трябва да се срещнат в понеделник в Брюксел, за да разширят санкциите срещу Беларус. Борел каза, че министрите ще одобрят санкции за всеки, който участва в трафика на мигранти, включително авиокомпании, туристически агенции и служители.

"Лукашенко сбърка. Той мислеше, че действайки по този начин ще ни извие ръката и ще ни принуди да отменим санкциите", каза той пред Journal du Dimanche, френски седмичник.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки призова НАТО да предприеме "конкретни стъпки" за справяне с кризата.

"Вече не е достатъчно само да изразим загрижеността си публично - това, което са необходими сега, са конкретни стъпки и участието на целия алианс", каза той в интервю за полската информационна агенция PAP.

САЩ съобщиха, че държавният секретар Антъни Блинкън е разговарял с полския си колега Збигнев Рау относно ситуацията. "Действията на режима на Лукашенко заплашват сигурността, сеят разделение и имат за цел да отклонят вниманието от дейността на Русия на границата с Украйна", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Блинкън предупреди за движението на руски войски близо до Украйна и предупреди Москва срещу инвазия като превземането на Крим преди седем години.