ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите

През последните седмици страната е разтърсена от национални протести

ЕС
11:17 - 06 Октомври 2022
1663
ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите

Европейският съюз обмисля да наложи допълнителни санкции на Иран. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Намерението беше оповестено на фона на предупрежденията на правозащитни групи, че хиляди са били арестувани, а стотици ранени при репресии от страна на иранските сили за сигурност.

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят допълнителни санкции срещу Иран на следващата си среща, посочи Борел в Прага.

През последните седмици Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Преди дни стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените.

Целта е външните министри на ЕС да вземат решение по тях на срещата си на 17 октомври, като не се очаква съпротива от страна на членовете на блока.