ЕС и Африка засилват сътрудничеството

ЕС
12:22 - 29 Ноември 2022
1648
ЕС и Африка засилват сътрудничеството

Европейският съюз потвърди отново готовността си да засили сътрудничеството си с Африка в редица области, между които енергетиката, храните и миграцията.

В съвместно изявление на ЕС и Африканския съюз, публикувано след 11-ата среща между комисиите, която се проведе под съвместното председателство на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Африканския съюз Муса Факи Махамат, се отбелязва, че продължаващата война в Украйна е оказала допълнително неблагоприятно въздействие върху икономиките на Европа и Африка. Влошени са и световната продоволствена и енергийна сигурност, се казва още в изявлението, цитирано от Анадолската агенция.

"Африка и Европа са обвързани от географското положение и общата си съдба. Чрез устойчиви инвестиции на стойност най-малко 150 млрд. евро инвестиционният пакет "Глобален портал Африка-Европа" е положителното и обосновано предложение на ЕС, което ще спомогне за укрепване на устойчивостта на континента", заяви Фон дер Лайен.

Махамат, от своя страна, заяви: "Ние ценим стратегическото си партньорство с Европейския съюз и неговата активна подкрепа за Програма 2063. Съдбите на нашите два континента са взаимосвързани и искаме да продължим да изграждаме равностойно партньорство в полза на устойчивото развитие за всички."