ЕС и Франция призоваха Израел да не предприема военна операция в Рафах

Една такава офанзива "няма да е пикник" за израелската армия, предупреди "Хамас"

Новини
16:23 - 06 Май 2024
991
ЕС и Франция призоваха Израел да не предприема военна операция в Рафах

Европейският съюз и Франция призоваха днес Израел да не предприема военна операция в град Рафах в ивицата Газа. "Хамас" от своя страна предупреди, че една такава офанзива "няма да е пикник" за израелската армия, предаде Ройтерс.

Над един милион жители на ивицата Газа, но вероятно и хиляди бойци на палестинското ислямистко движение, са се струпали в Рафах. Израел се готви да предприема операция в града в най-южната част от крайбрежната територия, за да нанесе съкрушителен удар на "Хамас".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Израел да се откаже от плановете си. Европейският съюз и международната общност "могат и трябва" да действат, за да предотвратят операцията, изтъкна той в публикация в социалната мрежа "Екс".

Борел предупреди, че "израелските заповеди за евакуация на цивилни в Рафах предвещават най-лошото: още войни и глад".

Френското министерство на външните работи отново призова Израел да не предприема операцията.

"Франция също така припомня, че принудителното преместване на цивилно население е военно престъпление според международното право", се казва в изявлението.

На фона на засилващите се безпокойства за израелска военна операция в Рафах, "Хамас" предупреди в изявление, че една такава офанзива "няма да е пикник" за израелската армия.