ЕС и Г-7 обсъждат ценови таван на руския петрол от $65-70 за барел

Новини
15:22 - 23 Ноември 2022
1795
ЕС и Г-7 обсъждат ценови таван на руския петрол от $65-70 за барел

Групата на седемте икономически най-мощни държави Г-7 разглежда възможността за таван на цената на руския морски петрол в диапазона от 65-70 долара за барел, заявиха в сряда европейски дипломати, съобщава Ройтерс и Блумбърг.

До края на днешния ден постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС ще обсъждат предложението на Г-7 с цел постигане на обща позиция.

Г-7, включително Съединените щати, както и целият Европейски съюз и Австралия, са планира.и да въведат тавана на цените за износа на руски петрол по море от 5-и декември,

като част от санкциите, предназначени да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

„Г-7 очевидно търси ценови диапазон между от 65-70 долара за барел“, посочи дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Няколко дипломати от ЕС обаче казаха, че предложеното ниво е твърде високо, съобщава Блумбърг, въпреки че този ценови диапазон е в съответствие с историческата средна стойност отпреди руската инвазия в Украйна.

След тази информация петролът поевтиня рязко с близо 3%. Петролът Брент поевтинява с 2,9% към 85,80 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 2,% към 78,70 долара за барел.

Вчера имаше информации, че обмисляният от Г-7 ценови таван на руския петрол ще бъде по-нисък - на ниво около 60 долара за барел.

Една от причините за този спад вероятно е факта, че търговците изглежда пренебрегват това, че застрахователите и петролните тнакери просто ще трябва да се уверят, че товарите, които превозват, са продадени под горната цена.

„В момента руският петрол се търгува със значителна отстъпка в сравнение с Брент, или около 65 долара за барел“, отбеляза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. „Ако таванът на цените на Г-7 за руския петрол бъде определен на подобно ниво, това няма да навреди много на Русия и респективно на световните петролни доставки“.